Világörökség: 2002 kulturális örökség
Egyedülálló ezeréves szőlészeti-borászati ahgyomány, a terület megőrizte ezeréves egységét.
Általános tudnivalók: Elhelyezkedés: Mo. északkelti részén, Zempléni-hg. lábánál
földrajzi adottságok: vulkanikus lejtők és vizes élőhelyek= különleges mikroklíma (nemespenész)
Települések: Tokaj, Abaújszántó,Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Mád, Makkoshotyka, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tállya,Tarcal, Tolcsva, Vámosújfalu
Története: Honfoglalás korára valószínűsítik, 1561 óta a három sátorhegy (Tokaji-hegy, abaújszántói Sátor-hegy, sátoraljaújhelyi Sátor-hely) által meghatározott háromszög.Borvidékként 1737 óta, királyi rendelet zárt borvidékké nyilvánította. Tokaji aszú hungarikum (minden ami az aszú).
Borkultúra
Nevének eredete: Aszúsodási folyamat után kapta. Szikszai Fabricius Balázs "aszú szőlő bor"
Első aszú: Erdőbényén lakó Szepsi Laczkó Máté református prédikátor készítette Lorántffy Zsuzsannának.
Tokaji aszú előállítása
Tokaji bor hírneve: 1815 Bécsben az ifjú Schubert kezébe került az 1795 táján íródott Tokaji bor dicsérete című bordal, német költő Goethe még a Faustba is beleszőtte, amikor XIV. Lajos Pompadour márkinét tokaji borral kínálta, a különleges nedűt az azóta szállóigévé vált a királyok bora, a borok királya elnevezéssel illette.
Bortúrák: Borbusz- 4-5 óra alatt 3 pincészet, 2-3 féle bor
Számos bortúra, legnépszerűbbek a táj jellegzetes szőlőfajtái mentén haladók (Hárslevelű, Furmint, Sárga Muskotály, Zéta).
Aktuális: Tokaji Bornapok. A pünkösd utáni hétvégén a bor kapja a főszerepet Tokajban. Június 9. és 11. között újra benépesül a város főtere és sétálóutcája a Bornapok ideje alatt.